woensdag 5 december 2012

Voorbereiding voor bonsai

 Om later als bonsai een mooi wortelgestel te hebben en om te passen in een bonsaipot ga ik mijn baobab nu al voorbereiden. Hij heeft heel fijne oppervlaktewortels gekregen, en die ga ik nu isoleren van de andere wortels.
Ik heb netjes alle bovenste wortels heel voorzichtig vrijgemaakt.



De baobab heeft nu al een tijdje geen water meer gekregen waardoor de aarde dan ook kurkdroog staat. De fijne wortels verdeel ik over twee gripzakjes die ik aangevuld heb met sphagnum. Eerst het droge mos laten weken in water met een beetje wortelhormoon "rootone". Goed uitwringen en dan in de gripzakjes duwen mooi rond de wortels. In het vochtige mos kunnen de fijne wortels zich snel vermeerderen.

Omdat de aarde in de pot heel droog staat gaat de plant via de kleine wortels vocht uit het sphagnum most trekken waardoor deze dikker en belangrijker kunnen worden.
Later als er zich voldoende wortels hebben gevormd, en deze sterk genoeg zijn om de hele plant te voorzien van voeding, kan de grote knolvormige peen worden verwijderd. De fijne wortels kunnen zich dan verder ontwikkelen tot een mooi wortelstelsel dat perfect past in een lage bonsaipot.